SALAM MAULIDUR RASUL 1431H~RASULULLAH SAW SEBAGAI QUDWAH HASANAH~

Adakah kita hanya mengenali Nabi Muhammad saw sekadar manusia biasa seperti ahli keluarga, dan guru-guru ; sekadar mengingati sahaja tanpa perlu mengambil intipati suruhan dan larangan yang diberi?

Alangkah sedihnya apabila manusia dilalaikan dengan kehidupan dunia sehingga mereka tidak mampu untuk menjadikan Nabi Muhammad S.A.W sebagai idola dalam segenap perbuatannya. Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : Sesungguhnya bagi kamu pada diri Nabi Muhammad terdapat contoh yang terbaik (untuk menjalani kehidupan di dunia) bagi sesiapa yang mengharapkan pertemuan yang baik dengan Allah dan juga hari akhirat dan mereka mengingati Allah dengan sebanyaknya.

Kita semua sebagai umat Nabi Muhammad mesti menjadikan Rasul sebagai ikutan kita dalam segenap aspek. Baik dari segi akhlak pergaulan, bermasyarakat, berpolitik dan perjuangan Nabi Muhammad mengajak manusia seluruhnya kepada pengabdian kepada Allah semata-mata.

Saidatina Aisyah pernah ditanya oleh sahabat perihal akhlak nabi lalu Aisyah menjawab : Akhlak Nabi seperti mana yang terdapat dalam Al-Quran. Begitulah peribadi Nabi Muhammad yang menjadikan Al-Quran sebagai pedoman baginda dalam menjalankan tugas sebagai utusan Allah.

Bagaimana dengan diri kita semua adakah telah menjadikan Al-Quran sebagai panduan kita dalam menyelesaikan permasalahan-permasalahan yang timbul. Begitu jauh sekali dengan apa yang dikehendaki Nabi Muhammad, buktinya dalam menyambut Maulidur Rasul bersungguhnya kita menyambut tetapi apa yang diperintah oleh Nabi supaya berpegang dengan Al-Quran dan Sunnah Nabi sebahagian manusia menolak mentah-mentah perintah Nabi.

Adakah manusia ini menyangka bahawa mereka lebih hebat dari Nabi dan perintah ALLAH S.W.T Penciptanya, ingatlah kepada pemimpin dan mereka yang menolak Al-Quran bahawa mereka tidak akan selamat diakhirat kelak sebagai tempat yang kekal abadi walaupun mereka tidak menerima hukuman di dunia ini.

ALLAH S.W.T tidak akan mengazab dan menyeksa sesuatu kaum dengan sewenang-wenangnya tetapi Allah akan mengutuskan seorang utusanNya dalam menyedarkan masyarakat dengan kesalahan dan keburukan yang dilakukan mereka, jika mereka masih lagi keras hati dan berdegil dengan tidak mahu mengikut utusan Allah tersebut maka tunggulah azab seksa dari ALLAH.

Perjuangan Nabi Muhammad saw menegakkan Islam sepatutnya dihayati oleh manusia seluruhnya daripada bermulanya penerimaan wahyu di gua Hira’ dan sehingga kewafatan Nabi Muhammad saw penuh dengan norma-norma yang kita kena jadikan sebagai penguat semangat dalam menegakkan Islam.

Allah tidak akan mensia-siakan pahala lelaki dan wanita yang beriman dan yakin dengan janji Allah yang mana mereka akan memperolehi nikmat yang terbesar sekali dalam hidup mereka iaitu nikmat dapat memasuki syurga Allah yang luasnya seluas langit dan bumi.

Sabda Rasulullah saw : " Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku ;nescaya dia akan bersama-samaku di dalam syurga." ( Hadis Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

Align Center
Category:
Reactions: 

0 comments:

Share

Twitter Facebook