PENGAJIAN KILAT KITAB AT-TIBYAN FI ADAB KAMALATIL QURAN

     Pada 29 dan 30 Julai iaitu pada hari Jumaat dan Sabtu yang lalu, satu lagi majlis ilmu yang penuh bermakna telah berlangsung di Suaru Al-Ghazali IPG KTB. Pada awlalnya, majlis dirancang akan bermula selepas solat maghrib namun disebabkan beberapa kekangan yang tidak dapat dielakkkn, majlis tersebut iaitu Pengajian Kilat Kitab At-Tibyan ini bermula selepas solat Isya' secara berjemaah.
     Pihak urus setia telah dimaklumkan pengajian pada hariJumaat (malam) akan dibimbing oleh Ustaz Hafizullah Ubaidah iaitu murid kepada Syeikh Rosli bin Othman, Ahli Majlis Fatwa Pulau Pinang. Selain para pelatih dari IPG KTB, turut hadir bersama dalam majlis ilmu ini ialah pelajar dari universiti lain. Kilat At-Tibyan diberi secara percuma kepada semua yang hadir. Pengajian bersama Ustaz Hafizullah pada malam itu sangat menarik dan berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Pengajian ditangguh kira-kira jam 9.30 malam.
     Seterusnya, pengajian diteruskan pada keesokan harinya iaitu pada hari Sabtu. Pengajian bermula kira-kira pada pukul 9 pagi. Pada hari tersebut, pengajian dibimbing oleh yang Yang Berbahagia Syeikh Rosli bin Othman. Majlis pada pagi itu berlangsung sehingga pukul 11.30 pagi. Kemudian, majlis berehat seketika selama setengah jam dan disambung kembali pada pukul 12.00 tengahari. Majlis seterusnya ditangguhkan pada pukul 1.30 petang dan dimaklumkan akan bersambung selepas solat Asar. Semua yang hadir diberi ruang untuk mendirikan solat zohor dan merehatkan diri.
     Kira-kira pada pukul 5 petang, majlis kembali berlangsung. Keunikan isi kitab ini membuatkan kebanyakan yang hadir tidak jemu untuk mendengar penerangan daripada Yang Berbahagia Syeikh Rosli. Tambahan pula, kitab ini banyka membincangkan masalah-masalah semasa yang sering dipersoalkan oleh kebanyakan orang sama ada berkaitan dengan kaum Adam mahupun kaum Hawa. Banyak perkara yang diterangkan berjaya meleraikan beberapa persoalan yang sering ditanya oleh masyarakat. Misalnya tentang hukum menyentuh, membaca dan membawa Al-Quran ketika sedang berhadas dan banyak lagi.
     Majlis ini sekali lagi ditangguhkan kira-kira pada pukul 7.30 malam dan bersambung selepas solat Maghrib berjemaah. Pada sesi yang terakhir ini, Syeikh Rosli telah mengijazahkan Kitab At-Tibyan kepada semua yang mengikuti pengajian bersama beliau. Kebanyakan yang hadir melahirkan rasa puas hati dengan pengajian pada kali ini. Majlis ini berakhir pada kira-kira jam 10.30 malam.

    Diharapkan majlis ilmu seperti ini akan sentiasa diadakan di IPG KTB. Bukan mudah untuk memperoleh sesuatu ilmu itu. Ulamak di zaman dahulu terpaksa mengembara dengan berjalan kaki atau menaiki binatang tunggangan selama beberapa bulan hanya untuk sekelumit ilmu. Inikan pula kita insan biasa. Di IPG KTB, majlis ilmu sentiasa diadakan bagi memberi manfaat kepada pelajar agar tidak perlu bersusah untuk berjalan kaki dan menempah kereta sewa untuk ke majlis ilmu yang jauh-jauh malahan anda telah disajikan di depan mata anda, makanan yang enak-enak dengan penyediaan daripada chef-chef tersohor antarabangsa. Anda cuma perlu berusaha untuk ambil sudu dan suap di mulut. anda Begitulah juga ilmu yang disediakan khas untuk anda. Tenaga-tenaga pengajar merupakan para ilmuwan yang berilmu daripada pelbagai pelusuk termasuk dari IPG KTB sendiri. Anda cuma perlu berjalan menuju ke surau dan menuntut ilmu dengan bersungguh-sungguh. Wallahua'lam.. =)
Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
"Ilmu itu merupakan imam kepada amal, sedangkan amal itu pula menjadi pengikutnya (sebagai) makmum" Hadith Riwayat Abu Nu'aim.
Category:
Reactions: 

0 comments:

Share

Twitter Facebook